Sunday 16 November 2014

Strawberry tart with an almond paste bottom

This tart is very Dutch and actually the only one that can give me some comfort when I miss the Greek patisserie shops and their amazing cakes. You can get it at any patisserie here and sometimes even at the super market. I was not sure why this one was so good but after making it I now know. It is because of the almond paste in the bottom of the tart :)


Η συνταγή στα Ελληνικά στο κάτω μέρος της σελίδας :)

Strawberry tart with an almond paste bottom

ingredients for the tart bottom
  • 2 tea spoons baking powder (scoops)
  • 180 gr butter, at room temperature
  • 100 gr sugar
  • 80 gr golden caster sugar
  • 1 egg yolk
  • Zest of ½ lemon
  • ¼ tsp salt
ingredients for the creme patisserie
  • 1 vanilla sugar
  • 500 ml milk
  • 100 gr sugar
  • 2 egg yolks
  • 45 g corn flour
ingredients for the decoration
  • 150 gr almond paste
  • 3 egg whites
  • 500 gr strawberries
  • mint for decoration
  • optionally whipped cream (I am not a fan, so I didn't use it)
instructions for the tart bottom
  1. Put the butter, sugar, salt, lemon zest and egg in a bowl and mix together in your kitchen mixer. 
  2. Sift the flour and baking powder add it to the mix and knead to a dough. Put covered with plastic wrap for an hour in the refrigerator.
instructions for the creme patisserie
  1. Warm up 450 ml of the milk with the vanilla sugar.
  2. Mix in a bowl the rest of the milk with the egg yolks and sugar. Beat well last cornstarch through. 
  3. Pour half of the boiled milk in the mix and whisk. Pour back into the pan and put back on the stove and let boil again, stirring constantly with a whisk. 
  4. The mixture will bind, let it boil for a couple minutes, on low fire.
  5. Pour the custard into a low flat dish and cover with plastic wrap (the film should be directly on the cream, so it can not form a crust). Allow the cream to cool first and set the scale to use in the refrigerator.
instructions for finishing the tart bottom
  1. Mix the almond paste with the egg whites until it becomes a spreadable mix.
  2. Take the ring of your 24 cm cake form and grease it.
  3. Get your dough from the refrigerator and roll it on a baking paper into a dough which is about 1½ cm thick. Cut the dough with your ring and add the rest of the dough, evenly in the ring.
  4. Place the baking paper, the dough and the ring into a backing tray from your oven.
  5. Spread the almond paste mix evenly and 1 cm from the edge of the ring.
  6. Bake the tart for 20-25 minutes in the pre-warmed oven 180C.  
  7. Once it is ready, immediately remove the ring and let it cool down.
instructions for putting the tart together
  1. Whisk the custard loose and spread evenly on the tart. 
  2. Divide the strawberries over it. You can cut if you have large strawberries them in half, but they won't keep as fresh as the whole strawberries.
  3. Decorate with mint leaves.
The dough has a rare consistency, a bit softer than cookie dough.


This cream is delicious, needs patience to make it right.


A fork will help in making the almond paste liquid.


If the dough turns out to be a bit sticky, use two baking papers to roll.


Be generous with the strawberries, a rich tart is always prettier :)  





IN GREEK - ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

Αυτή η τάρτα είναι τυπική Ολλανδική και η μοναδική ποθ με παρηγορεί όταν μοθ λείποθν τα Ελληνικά ζαχαροπλαστεία. Μπορείς να την βρείς σε σε οποιδήποτε Ολλανδικο ζαχαροπλαστείο και ακόμη στο σούπερ μάρκετ. Δεν ήξερα γιατί μου άρεσε τόπο πολύ, μα τώρα που την έφτιαξα κατάλαβα γιατί. Είναι λόφω τησ αμυγδαλόπαστας που περιέχει μέσα στη ζύμη :)


Τάρτα φράουλας με βάση με αμυγδάλου

υλικά για την ζύμη τάρτας
  • 2 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
  • 180 γρ βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 100 γρ ζάχρη
  • 80 γρ ζάχαρη χρυση καστερ (σκούρα επεξεργασμένη ζάχαρη με ελαφριά γεύση καραμέλας)
  • 1 κρόκος αυγού
  • ½ ξύσμα λεμόνιου
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
υλικά για την κρέμα ζαχαροπλαστικής
  • 1 βανίλια
  • 500 μλ γάλα
  • 100 gr ζ'αχαρη
  • 2 κρόκους αυγών
  • 45 γρ αλεύρι καλαμποκιού
υλικά για την υπόλοιπη τάρτα

  • 150 γρ πάστα αμυγδάλου
  • 3 ασπράδια αυγών
  • 500 γρ φράουλες
  • δυόσμο για διακόσμηση
  • προαιρετικά σαντιγί (δεν τρελαίνομαν σαντιγί, οπότε δεν την έβαλα)

οδηγίες για την ζύμη τάρτας
  1. Βάλτε το βούτυρο, τη ζάχαρη, το αλάτι, το ξύσμα λεμονιού και το αυγό σε ένα μπωλ και ανακατέψτε με το μίξερ.
  2. Κοσκινίστε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ, προσθέσετε το στο μίγμα και ζυμώστε με τα χέρια. Καλύψτε το με πλαστικό περιτύλιγμα και για μία ώρα στο ψυγείο.
οδηγίες για την κρέμα ζαχαροπλαστικής
  1. Ζεστάνετε 450 ml του γάλακτος με τη βανίλια.
  2. Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το υπόλοιπο γάλα με τους κρόκους και τη ζάχαρη. Χτυπάμε καλά το καλαμποκάλευρο μέσα.
  3. Ρίχνουμε το μισό από το βρασμένο γάλα στο μείγμα και το ανακατεύουμε.  Ξαναρίχνουμε το μείγμα μέσα στην κατσαρόλα και το βάζουμε πάλι στη φωτιά να βράσει, ανακατεύοντας συνεχώς με ένα σύρμα.
  4. Η κρέμα θα δέσει, αφήστε την να βράσει για μερικά λεπτά, σε χαμηλή φωτιά.
  5. Ρίχνουμε την κρέμα σε μια μικρή πιατέλα και καλύπτουμε με το πλαστικό φίλμ (το φιλμ θα πρέπει να είναι ακριβώς πάνω στην κρέμα, έτσι ώστε να μην μπορεί να σχηματίσει κρούστα).
  6. Αφήστε την κέμα να κρυώσει βάλτε την στο ψυγείο.
οδηγίες για την ολοκλήρωση της τάρτας
  1. Ανακατεύουμε την πάστα αμυγδάλου με τα ασπράδια των αυγών μέχρι να γίνει ένα μείγμα για επάλειψη.
  2. Πάρτε το δαχτυλίδι της φόρμα του κέικ 24 εκατοστών σας και βουτυρώστε το.
  3. Πάρτε ζύμη σας από το ψυγείο και απλώστε της σε ένα χαρτί αντικολξητικό έως να γίνει 1 ½ εκατοστά παχύ. Κόψτε τη ζύμη με το δαχτυλίδι και προσθέστε το υπόλοιπο της ζύμης πίσω και ομοιόμορφα μασε στο δαχτυλίδι.
  4. Τοποθετήστε το αντικολλητικό χαρτί, τη ζύμη και το δαχτυλίδι στον δίσκο του φούρνου.
  5. Απλώστε το μείγμα αμυγδαλόπαστας ομοιόμορφα και 1 cm από την άκρη του δακτυλιδιού.
  6. Ψήστε την τάρτα για 20-25 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο 180 ° C.
  7. Μόλις βγει από τον φούρνο, αφαιρέστε αμέσως το δαχτυλίδι και αφήστε το να κρυώσει.
Οδηγίες για την διακόσμηση
  1. Χτυπάμε την κρέμα χαλαρά και την απλώνουμε ομοιόμορφα πάνω στην τάρτα.
  2. Βάζουμε τις φράουλες από πάνω. Μπορείτε να τις κόψετε στα δύο αν ειναι μεγάλες φράουλες, αλλά δεν θα κρατήσουν τόσο φρέσκες όσο οι ολόκληρες φράουλες.
  3. Διακοσμήστε με φύλλα μέντας.

                      Αυτή η ζύμη είνα πιο αραιή από την συνηθισμένη ζύμη για μπισκότα.


                      Η κρέμα ζαχαροπλαστικης είναι πεντανόστιμη αλλά θέλει υπομονή.


                      Με το πιρούνι γίνεται η αμυγδαλόπαστα ρευστή.


                      Αν η ζύμη κολλάει χρησιμοποιήστε δύο αντικολλητικά φύλλα για να την ανοίξετε.


                      Βάλτε πολλές φράουλες, μια γεμάτη τάρτα είναι πάντα πιο εντυπωσιακή.  



                      No comments:

                      Post a Comment